Wim Bleijenberg 1930-2016

image

Hoe oud moet ik zijn geweest? Zeven misschien? Ajax speelde in De Meer tegen vv Rigtersbleek de vereniging van de textielfamilie Van Heek uit Enschede en ik was erbij. Zoals het toen hoorde, speelde Ajax in het blauw met witte broek en de bezoekende club in het eigen tenue: een donkerrood shirt met zwarte broek. De uitslag? Ach, de zon scheen.

Wim Bleijenberg was midvoor bij de Enschedeërs. Hij zal wel hebben gescoord, want de volgende seizoenen speelde hij voor Ajax, waarvoor hij tussen 1956 en 1960 in 88 wedstrijden 56 maal zou scoren.

In seizoen 59/60 was hij bijna elke wedstrijd verdreven uit het eerste door Cees Groot. Maar voor de beslissingswedstrijd op 5 juni om het kampioenschap tegen Feijenoord was deze geblesseerd en zou Bleijenberg hem vervangen. Het zou zijn laatste wedstrijd voor Ajax zijn, omdat hij het volgend seizoen voor Blauw Wit zou uitkomen.

Juist dat Pinkster weekeinde mocht ik met mijn oom en tante en neefjes mee kamperen. Gelukkig was er een kantine met TV waarop zondagavond om half acht een samenvatting van die wedstrijd zou worden vertoond. De wedstrijd speelde de hele dag al door mijn hoofd. Voor het eerst voelde ik de rivaliteit tussen beide clubs doordat er op het kampeerterrein een jongetje uit Rotterdam liep. Erger. Hij speelde zelfs bij Feijenoord. Verlies van Ajax zou mijn weekeinde doen laten omslaan in een tragedie.

Zeven uur ‘s avonds was de kantine al afgeladen. Maar wij jongens mochten vooraan op de grond zitten, waardoor ik in de buurt zat van die kleine etterbak uit dat vermaledijde Rotterdam.

Feijenoord met onder andere Coen Moulijn, Kees Rijvers en Cor van der Gijp vormde een geduchte tegenstander en ondanks dat Ajax sterker was, kwamen zij uit Rotterdam op voorsprong door een penalty. Die treiteraar in zijn Feijenoord shirtje barstte uit in een hysterisch juichen.

Na rust domineerde Ajax en maakte Bleijenberg 1-1. Op aangeven van dezelfde Bleijenberg schoof Henk Groot de 2-1 binnen. Het Olympisch Stadion stond op zijn kop. De toen nog jonge Sjaak Swart beschikte die dag over vleugels. Hij vloog zijn back voorbij en scoorde 3-1, waarna de ontketende Bleijenberg geschiedenis schreef met zijn laatste twee doelpunten voor Ajax. 5-1! Dat Rotterdamse jochie was toen al weg. Opgehaald door zijn vader. Tegenwoordig zal ie ook wel AOW trekken.

Wim Bleijenberg overleed 10 januari 2016.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Diverse Negosie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s