Dada in Ede

image

Mij gebeurt nooit wat. Tussen het hoeren, snoeren en taxirijden door kabbelt mijn leven zich rimpelloos voort, één onafzienbare oceaan van traagheid. Het enige avontuur biedt de dagelijkse afwas.

Zo ook afgelopen zaterdag. Gewapend met m’n roze keukenhandschoenen, schuurspons en een plastic afwasborstel ontdeed ik de borden van hun etensresten en de pannen van het aangekoekte vet. Ik liet glazen fonkelen en bestek glanzen. Geheel geconcentreerd op mijn borstel- en poetswerk en beneveld door de geur van limoen extract, trachtte ik onbewust een andere en wellicht betere werkelijkheid te vinden in de bellen van het sop in de afwasbak.

Op de achtergrond klonk de radio. De radionieuwsdienst bracht het verontrustende bericht dat de politie tijdens de Pegida demonstratie de leider daarvan had opgepakt omdat hij een muts droeg in de vorm van een varkenskop.

‘Jasses.’, mopperde ik. ‘Smaakvol zeg. Hoe bedenk je het?’ Er stond me nog een tamelijk lugubere foto bij van een tijdje geleden. In het Brabantse dorp Heesch was als protest tegen de komst van een asiel zoekers centrum een varken ophangen in een boom.

Onverdroten besloot ik mijn huishoudelijke plicht voort te zetten. Maar de lol was eraf en toen de vaat uiteindelijk zijn plaats weer had gevonden in de laden  en kasten en het afwaswater was weggestroomd in de afvoer, plaatste ik minder voldaan dan normaal de afwasborstel terug in het afdruiprek.

Eigenlijk per ongeluk, zag ik ‘s avonds bij het NOS journaal de beelden van de ‘s middags gehouden Pegida demonstratie in Ede. Om het netjes te zeggen: ‘Mijn bek viel open.’ Meer dan tien politieagenten, zowel mannelijk als vrouwelijk en sommigen te paard, brachten één man op, die zich gewillig en zonder enige tegenstand mee liet voeren. Hij lachte er zelfs bij. Op zijn hoofd droeg hij een roze muts voorstellende…
Miss Piggy..!

De afwas, het bericht van de radionieuwsdienst, het NOS journaal, het politieoptreden en die roze muts, het schenen de juiste ingrediënten om op passende wijze 100 jaar Dada te vieren. Echter, wegens gebrek aan cultureel besef zetten de bovenonsgestelden alsnog een domper op de viering van Dada’s jubileum. Geen asiel voor de Miss Piggy. ‘Something rotten in the state…’, zou de cultuurfilosoof Kermit zeggen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Diverse Negosie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s