The NY Daily News versus ‘The Donald’

image

Kandidaten die baby’s optillen en ouden van dagen knuffelen. Dat is het beeld van de verkiezingen in de Verenigde Staten dat de jongens en meisjes van de Nederlandse TV ons zo gaarne bieden. Er wordt ons veel onthouden.

Na de aankondiging van Donald Trump als Republikein naar het presidentschap te dingen, laat de Daily News zich kennen als één van zijn felste tegenstanders. Het vermakelijke is dat zij dit doet op een wijze waarbij met grote zorgvuldigheid voortdurend de nuance wordt geschuwd.

Met een oplage van 795.000 is de Daily News in grote het zevende dagblad in de Verenigde Staten. Eigenaar, uitgever en tevens columnist is Mortimer Zuckerman (Democraat en Jood) die goed is voor 2,4 miljard dollar. In zaken als abortus en euthanasie is de krant liberaal; conservatief als het criminaliteit en immigratie betreft en bovendien zeer pro-Israël. Naast serieuze politiek besteedt het blad ook veel aandacht aan sport, ‘high society’, schandalen met veel overspel, seks en andere sensaties en geneugten.

In de ondermijning van ‘The Donald’ is de voorpagina van de Daily News een gevreesd wapen. In al hun grofheid zijn het bijna kunstzinnige ontwerpen die keer op keer elke fantasie weten te tarten. Krantenkoppen in lettertypen die de benaming chocoladeletters verre overtreffen. Woordspelingen, insinuaties en afbeeldingen zijn van een platitude die hun gelijke niet kennen. Meteen in lijsten en ophangen.

image

Het begon allemaal op 17 juni 2015 met een voorpagina die Trump toont als clown met als kop: ‘Clown runs for Prez’ getooid met het nog spitsvondiger ‘Trump throws rubber nose in GOP ring’.

image

Op 1 februari, na Trumps verlies in Iowa werd dit concept weer opgepakt: Trump wederom afgebeeld als clown. Maar nu huilend met in kingsize formaat de kop ‘Dead clown walking’ waaronder de tekst ‘Sounds like beaten man in morose concession’.

image

Niet alleen verlies van ‘The Donald’ schenkt de redactie in Lower Manhattan inspiratie. Zijn winst op 10 februari in New Hampshire besloot hen een tandje bij te schakelen. Wederom werd het concept ‘Trump als clown’ beproefd. De kop ‘Dawn of the Brain Dead’ in aangevreten letters, geschraagd door de toevoeging ‘Clown comes back to life with N.H. win as mindless zombies turn out in droves’, wist met verve alles te overtreffen dat enigszins aanspraak maakte op de benaming platvloersheid. Hulde.

In alle dedain wordt al dit schoons ons in het verre Nederland onthouden door de correspondenten van zowel de publieken als de commerciëlen. In plaats van elkaar te interviewen, zouden ze alleen maar de krant op hoeven te houden en te filmen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Diverse Negosie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s